ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpbursahaberOrhangazihaberlerson dakikagüncelbüyükşehirsiyaset
DOLAR
32,3298
ALTIN
2.285,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
23°C
Bursa
23°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C

“Tarla Okulu” bu hafta Çakırlı’da ders verdi

“Tarla Okulu”  bu hafta Çakırlı’da ders verdi
20.06.2022
885
A+
A-

Orhangazi İlçe Tarım Müdürlüğü farklı dönemlerde çiftçinin ayağına giderek verdiği eğitim programlarını sürdürüyor. İlçe Tarım Müdürlüğü Çakırlı Mahallesi’nde Zeytin Güvesi Meyve Nesli Mücadelesi, sulama ve gübreleme konularında “Tarla Okulu” organizasyonu düzenledi. Programa Bursa İl Tarım Müdürü Hamit Aygül, Belediye Başkanı Bekir Aydın, çiftçi temsilcileri ve üreticiler katıldı.

Zeytin üretiminde zararlılarla etkin bir şekilde mücadele ederek yüksek ve kaliteli ürün üretilmesi amacıyla düzenlenen eğitime Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül’ün yanı sıra  Orhangazi Belediye Başkanı Bekir Aydın, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ömer Doğan, Orhangazi Ziraat Odası Başkanı Hasan Cevizlidere, İlçe Tarım Müdürü Mehmet Çınar ile mahalle muhtarı, teknik personel ve üreticiler katıldı.

Zeytin Tarla Okulu etkinliğinde konuşan İl Müdürü Hamit Aygül, geçtiğimiz yıl  146.477 ton sofralık zeytin üretimiyle ülkemizde 2. sırada yer alan Bursa’da 440.419 da alan ile en çok yetiştirilen meyve türünün zeytin olduğunu, bunun yanı sıra  Bursa’da bulunan güçlü  gıda endüstrisinin de bu üretimi teşvik ettiğini ve dalından sofraya olan süreci tamamlamaya katkı sağladığını söyledi.

Uygulama yapılan zeytin bahçesinde konuşan İl Müdürü Hamit Aygül “Zeytin güvesi, özellikle İlimizin de içinde bulunduğu geçiş iklimine sahip Marmara Bölgesinde zeytinde en önemli zararlı durumundadır. Zeytin güvesi ile mücadelede zararlı çıkışlarının tespiti ile ilaçlama zamanının belirlenmesi önem taşımaktadır. Diğer zeytin zararlılarında olduğu gibi üretim sezonu boyunca zeytin güvesinin çıkış ve yoğunluğu İl ve İlçe müdürlüklerimizde görevli teknik ekiplerimizce takip edilmektedir. Bu kapsamda il genelinde belirlenen entegre mücadele bahçelerinde feromonlu tuzaklar asılarak, larva ve yumurta bırakma kontrolleri yapılarak zararlının takibi yapılmaktadır. Ayrıca 10 adet tahmin ve uyarı istasyonumuzda bulunan kameralı tuzaklarla zeytin güvesi çıkışları günlük olarak takip edilmektedir. Bu takipler neticesinde tespit edilen mücadele zamanı üreticilerimize duyurulmaktadır.” dedi.

İlimizde zeytin üretimi ve kalitesinin arttırılması için il ve ilçe müdürlüklerinde görevli ekiplerce çalışmaların devam ettiğini belirten İl Müdürü Hamit Aygül “Temel gelir kaynağı zeytincilik olan Çakırlı Mahallemizde Çiftçi Tarla Okulu etkinliği ile zeytinde önemli zararlılardan olan zeytin güvesinin zarar şekli, mücadele zamanının tespiti, kullanılacak yöntemlere ilişkin olarak, üreticilerimize uygulamalı olarak bilgilendirme yapılacaktır. Yapılan eğitimin öncelikle siz değerli üreticilerimiz olmak üzere ilimiz zeytinciliğine faydalı ve hayırlı  olmasını diliyorum.” dedi.

Zeytin Tarla Okulu etkinliğinde zeytin güvesi mücadele zamanının tespiti hakkında Orhangazi İlçe Tarım Müdürü Mehmet ÇINAR tarafından bahçede uygulamalı bilgi verildi. Konu ilgili hazırlanan dokümanlar üreticilere dağıtılarak aynı zamanda zeytin bahçelerinde meyve tutum döneminden sonra yapılacak gübreleme ve sulama konusunda bilgilendirme yapıldı ve üreticilerimizden gelen sorular cevaplandırıldı.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.