enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhpbursahaberOrhangazihaberlerson dakikagüncelbüyükşehirsiyaset
DOLAR
32,4949
ALTIN
2.490,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
19°C
Bursa
19°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Çok Bulutlu
22°C

Program zamanında tamamlanacak

Program zamanında  tamamlanacak
23.08.2021
259
A+
A-

Rüştü Bozkurt, Erol Hatırlı ve Ergün Efendioğlu’nun  oluşturduğu Orhangazi Araştırma Grubu çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Orhangazi’nin  kırsal alanında yer  alan 25 mahallenin 17’sinde  muhtar ve  diğer katılımcılarla mahallede yaşayanların sorunlarla ilgili değerlendirmeleri alındı.

Mahallelerde  “geçim örgütlenmesinin yapısal ve ekonomik özellikleri” sorgulanıyor: Son 20 yılda kırsal alandan  kentlere göçü  hızlandıran etkenler üzerinde duruluyor. Özellikle tarımsal üretim, hayvancılık, emeklilik, kiraya verme, inşaat, tarım işçiliği, fabrika işçiliği, taşımacılık, ormancılık, maden işçiliği, hizmet kesiminde çalışmalar ve  diğerlerinde  mevcut  durumun ne olduğu, gelecekle ilgili beklentiler saptanmaya çalışılıyor.

Kırsal  kesimde  yapılan görüşmelerde  göl ve gölle etkileşim, turizmle ilgili beklentiler, arazilerin parçalanmasının etkileri, köy gençlerinin  eğilimleri, köylerdeki genç kızların tercihlerindeki ağırlık, kırsal üretim girdi  maliyetleri, pazara erişme, ürün kalitesi,  kırsal kesinde üretilen ürünlerde rekabetteki  yeni yapılanmalar da not  ediliyor.

Program zamanında  tamamlanacak

Araştırma Grubu adına açıklama yapan Rüştü Bozkurt bayram nedeniyle verilen ara dışında sadece  bir hafta erteleme  yapıldığını, bunun dışında önceden paylaşılan programın titizlikle uygulandığını belirti.

Rüştü Bozkurt, “ Başlangıçta açıklandığı gibi bu çalışma Orhangazi ile ilgili olan herkese açık. Kırsal yerleşim yerlerinde muhtarların rehberliğinde açık alanlarda toplanıyoruz. Herkesten düşüncelerini söylemelerini istiyoruz. Özellikle orada yaşayan, günlük yaşamı birebir bilen, eli taşın altında olan insanların düşüncelerini almaya çalışıyoruz. Bizim yaptığımız çalışmayı ülke ölçeğinde de  Türkiye’de Kentsel ve Kırsal Yerleşim Sistemleri Araştırması(YER-SİS) yapıyor. Bizim çalışmamız YER-SİS çalışmasının Orhangazi özelindeki gözlemlerini derlemeyi amaçlıyor. Bütün kuruluş ve kurumların birikimine ulaşabilirsek, Orhangazi’nin durumunu daha objektif değerlendirebiliriz. Gittiğimiz her yerde, ülke genelini de yansıtan ama yerel özellik taşıyan değişik   değerlendirmelere ulaşıyoruz. Elbette bu araştırmadan mucizeler beklemiyoruz ama tutarlı bir yaklaşım, doğru bir metotla önemli adımlar atabileceğimizi düşünüyoruz” dedi.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.